top of page

'Slaap er een nachtje over!' - Is dat een goed expertadvies?

Bijgewerkt op: 15 mrt. 2022

Je hoort het mensen nog steeds adviseren en misschien zeiden je vader en moeder het ooit wel tegen jou, als je een belangrijke beslissing moest nemen: 'Slaap er eerst eens een nachtje over!' Maar schuilt in deze schijnbare dooddoener een diepe wijsheid of is het inderdaad niet meer dan dat: een dooddoener? Omdat we gek zijn op adviseren en adviezen, zochten we het voor je uit. Anders gezegd:


Vraag

Is 'er een nachtje over slapen', goed advies?

__________________________________________________________________________

Antwoord

Ja, bij (belangrijke) beslissingen wel. Het heeft een gunstig effect op de besluitvorming en waarschijnlijk op andere complexe cognitieve vaardigheden / taken.


Toelichting

'Dit onderzoek onderschrijft wat mama & papa ons altijd al adviseerden', zeggen psychologe Rebecca Spencer en haar collega's van de University of Massachusetts Amherst:

“Je kunt er baat bij hebben er een nachtje over te slapen als je voor een belangrijke beslissing staat. We ontdekten dat het feit dat je eerst geslapen hebt, je beslissingen beter maakt.”

Natuurlijk werd deze rol al aan slaap toegekend, denk aan de bekende volkswijsheid 'Slaap er eerst maar eens een nachtje over', maar het was tot nu toe niet goed onderzocht en geduid door de wetenschap, zegt ze. Zij en haar collega's vermoeden dat dit slaapvoordeel bij het nemen van beslissingen te danken is aan veranderingen in onderliggende emotionele of cognitieve processen. De psychologe merkt op:

"Onze gok is dat dit gunstige effect op de besluitvorming iets is dat te maken heeft met snelle oogbewegingen of REM-slaap, de creatieve periode van onze slaapcyclus".

 

BRON: Geïnteresseerd in de volledige resultaten van dit onderzoek? Zie deze online editie van het Journal of Sleep Research: https://www.sciencedaily.com/releases/2011/06/110607094849.htm

 
Wil jij niet alleen goede adviezen geven (en de betekenis daarvan leren doorgronden) maar voortaan zelfs steevast de best mogelijke? En wat is het verschil tussen doe-advies, expertadvies en denkadvies eigenlijk?
51 weergaven0 opmerkingen
bottom of page