Je hebt geen probleem – je zet je vast in een betekenis
- jorritstevens
- 5 jun
- 2 minuten om te lezen
Hoe de denkadviseur doorziet hoe de adviesvrager (klant) zijn probleem construeeert door aandacht te hebben voor de taal waarin het probleem verschijnt.
"We missen alignment."
"De cultuur zit in de weg."
"Ze begrijpen de urgentie niet."
Deze zinnen klinken vertrouwd in organisaties. Ze klinken als een diagnose. Maar zijn het geen denkconstructies? Geen feiten, maar vastgezette betekenissen die het denken opsluiten in een bepaalde richting?
Een denkadviseur denkt niet vóór jou. Maar hij luistert wel scherp naar hoe jij jouw probleem in taal brengt. En dan valt hem iets op: je probleem wordt meestal niet pas zichtbaar in de situatie. Het verschijnt al in de woorden die je kiest.
Geen symptoom, maar een taalslot
Een manager zegt: “We missen alignment.”
“Alignment missen” suggereert dat er een lijn is, dat er één richting zou moeten zijn. Dat afwijken een probleem is. Alle neuzen dezelfde kant op: levensgevaarlijk want dan ziet men achter zich noch rondom wat er gaande is! :-) En is dit de taak van de manager om dat op te lossen? Klopt dat allemaal wel?
Problemen zijn grammaticaal ofwel: talig
Problemen zijn geen objectieve feiten. Ze zijn grammaticaal: ze worden vormgegeven in zinnen, met subject, lijdend voorwerp, oorzaak en oplossing. In Denkadviseren noemen we dat: het probleem zit niet in de werkelijkheid, maar in de manier waarop er over de werkelijkheid gesproken wordt.
Denkruimte terug te geven aan degene die erin vastliep, faciliteert diegene er al enorm in om zelf zijn probleem op te lossen! Gelukkig gaan we er vanuit dat iemand die slim genoeg is om een probleem te bedenken ook slim genoeg is om het op te lossen. zie hier.

Advies dat verleidt om te anders te denken
De denkadviseur komt niet met modellen of methoden. Hij brengt geen quick fix. Maar hij maakt ruimte voor ander denken, door bijvoorbeeld talig uit de pas te lopen met adviesvragers vraag of probleem. Ruimte waarin taal niet langer alleen beschrijft, maar bevraagt. Waarin het gesprek niet afsluit, maar opent.
Problemen bestaan dan niet als dingen. Ze verschijnen als uitnodiging: om opnieuw te gaan spreken. En daarmee: om opnieuw te gaan denken.
Nieuw kijken? Plan een gesprek
Benieuwd wat een denkadviseur voor jou of je team kan betekenen? Of wil je zelf leren hoe je talige verstroevingen herkent en bevraagt?
📩 Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek of lees meer over de Leergang in Denkadviseren.
Comments