top of page

De onverwachte schaduwzijde van intrinsieke motivatie

Stel je voor: je komt elke ochtend je bed uit, vol energie om aan de slag te gaan omdat je werk precies is wat je altijd al wilde doen. Dat gevoel, die drive, dat is wat we 'intrinsieke motivatie' noemen. Het klinkt als de ultieme sleutel tot succes op de werkvloer, toch? Men dacht altijd dat het een voorspeller was van betere prestaties en een helpende hand naar anderen. Dát is waar organisaties / HR-afdelingen naar op zoek zijn: die lui moet je binnenhalen. Maar, is dat wel het hele verhaal?


Door: drs. Jorrit Stevens | DENKADVISEREN.NL


Niet iedereen heeft het geluk dat hun baan een droomjob is. Sommigen kiezen voor een baan om praktische redenen: om het te kunnen combineren met mantelzorg of omdat het leven hen geen andere keus laat.


En hier komt de plotwending: recent onderzoek toont aan dat diegenen die vanuit passie werken, de 'heiligen' onder ons, soms neerkijken op hun minder intrinsiek gemotiveerde collega's. Ja, je leest het goed.


Medewerkers met intrinsieke motivatie

Het wordt nog interessanter: diezelfde 'heiligen' kunnen anderen die niet dezelfde drive voelen soms zien als minder moreel hoogstaand dan zijzelf, waardoor ze zich minder coöperatief ('prosociaal') opstellen. Dat komt dus door het moraliseren van eigen intrinsieke motivatie.


Dus, terwijl intrinsieke motivatie nog steeds een pluspunt is, onthult dit onderzoek een schaduwzijde. Het moraliseren van motivatie kan de glans van intrinsieke motivatie ietwat dimmen, zoals de onderzoekers het uitdrukken. De heiligen zijn dus eerder schijnheiligen die een onderscheid maken waarin zij zichzelf een bovenpositie 'toe'-moraliseren.



Wat te doen met medewerkers zonder intrinsieke motivatie

Ik vraag me af of we misschien een stapje terug moeten doen en ons de vraag stellen: hoe gaan we om met diversiteit in motivatie op de werkvloer? Misschien is het tijd om de manier waarop men (management, HR, medewerkers) naar motivatie kijkt, te heroverwegen en een meer inclusieve benadering te omarmen. Want uiteindelijk, is het niet de motivatie die telt (en het 'geluk' dat je wens of roeping samenvalt met je baan), maar wat alle mensen die in een organisatie werken samen weten te creëren. Superioriteitsdenken van het jezelf een hoogstaandere moraal toekennen, als intrinsiek gemotiveerde, maakt de samenwerking met een flink deel van je collega's er bepaald niet beter op, zo blijkt nu. Ofwel: 'passie' voor je baan hebben, kan een probleem vormen voor je collega's.


________


BRON:

________



68 weergaven0 opmerkingen
bottom of page