Over aandacht

Bijgewerkt op: 23 jan.


In de Volkskrant las ik een mooi artikel over aandacht. Aandacht die verder gaat dan het economische model en oog heeft voor

de mensen en alle andere medebewoners van deze wereld. Verwerelden noemt filosoof Eva Meijer dit. Aandacht is ook een belangrijke vaardigheid bij het Denkadviseren. Vaak vragen mensen wat je nou precies doet als Denkadviseur. Een Denkadviseur doet "aandacht" is dan het vaak gegeven antwoord*.

Eva zegt in het artikel daarover:

"De werkelijkheid is ingewikkeld en laat zich niet altijd in twee zinnen uitdrukken. Versimpelen kan nodig zijn, maar is altijd een vertaling, en bij een vertaling wordt er iets gewonnen en gaat iets verloren."

Ze haalt filosofe Simone Weil aan die schreef dat we beter moeten leren luisteren.

"Naar de stemmen die zachter zijn of die we nog niet kennen. Er moet ‘voor de openbare meningsuiting niet zozeer een klimaat van vrijheid zijn, maar van stilte en aandacht waarin dat zwakke en stuntelige gestamel zich kan laten horen."

Simone ziet aandacht als een manier om iets van het leven te begrijpen. Daarin kun je je oefenen volgens haar.

"Het doet denken aan wat de componist Pauline Oliveros schreef over luisteren. Zij denkt dat luisteren noodzakelijk is om je houding überhaupt te kunnen bepalen, ook je politieke houding. Diep luisteren, noemt ze dat: naar wat je niet meteen kunt horen en wie je niet meteen kunt verstaan."
 

Eva Meijer is mede geïnspireerd geraakt door een paar muizen die ze als huisdier houdt. En dat deed mij denken aan een video die het algoritme van Youtube onder mijn aandacht bracht, waarin iemand met veel aandacht een kreeft uit de supermarkt adopteert als huisdier:


 

Lees het hele artikel hier:

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/inleven-is-de-sleutel-tot-beter-samenleven~b041b65a/


* "Aandacht 'doen'", ontleend aan: Hoorn, M. van, Aandacht: bron van verbinding | verkenningen rond rijker organiseren. 2007


 

Wil jij ook leren adviseren met aandacht?

De roemruchte Opleiding & Leergang tot Denkadviseur:
19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven