De Opleiding tot Denkadviseur: ontstroeven(d) voor adviseurs en hun klanten

De Opleiding tot Denkadviseur is geen gewone opleiding. Deelnemers ervaren de opleiding als kaderdoorbrekend & geestverruimend en velen maken een fundamentele professionele stijlsprong. Dat zijn grote woorden voor een opleiding, hoe zit dat precies?


Om uit te leggen waarom de opleiding zo’n impact maakt moeten we een beetje uitleggen waar Denkadviseren over gaat. En daar gaat het al gelijk mis. Denkadviseren is een stijl van adviseren die niet goed te vangen is in uitleggende woorden. Het is een attitude, stijl, sensitiviteit en vorm van aandacht die je moet ervaren om te begrijpen. In tegenstelling tot de meeste opleidingen in adviesvaardigheden zit de Opleiding tot Denkadviseur niet in het keurslijf van een theoretisch kader, een instrumenteel model of stapsgewijze methodiek. Net zoals je niet leert zwemmen door de theorie van water te bespreken leer je Denkadviseren niet door erover te praten maar door het te doen: in het water ontdek je hoe de zwaartekracht verandert en welke bewegingen je kan maken om vooruit te komen.


Een Denkadviseur draagt bij aan het ontstroeven van vastgeroeste denkpatronen en het komen tot geheel nieuwe zienswijzen en zijnswijzen - en daar kan De Opleiding tot Denkadviseur zelf natuurlijk niet aan ontsnappen. Als begeleiders van de opleiding creëren wij een setting waarbij de deelnemers ontdekken waar hun denken over de rol en vaardigheden van hun functie als adviseur ongemerkt vastgeroest is. In tien dagen, verdeeld over vijf blokken, met talloze oefeningen en reflecterende gesprekken ontstroeven deelnemers hun eigen denken en ontdekken (vaak tot hun eigen verrassing!) dat het arsenaal aan effectieve reacties, suggesties en vragen oneindig veel groter is dan ze gewend waren.


Ja, in de vorige zin las je goed dat de deelnemers hun eigen denken ontstroeven. Dat is ook een belangrijk kenmerk van Denkadviseren: een Denkadviseur adviseert wel, maar op zo’n manier dat de adviesvrager zélf zijn denkstappen zet. Het advies-‘werk’ wordt bij Denkadviseren dus voornamelijk gedaan door de adviesvrager in plaats van door de adviseur! In de opleiding betekent dit, dat wij onszelf meestal zien als “leerbegeleiders” en slechts op een beperkt aantal momenten als “docent” die iets uitlegt.


Onze ervaring is dat deze didactiek tijdens de opleiding een wonderlijke en ook spannende ontdekkingsreis vormt. Samen met de deelnemers onderzoeken we de grenzen van de bekende wereld van adviseren, advies en adviesvaardigheden. In het 'water' van het Denkadviseren zijn er geen vertrouwde trapleuningen of verkeersborden om steun aan te ontlenen. Soms gaan we dan even kopje onder, maar gaandeweg raken mensen vertrouwd met andere natuurwetten en dan kan zich een fascinerende vorm van poëtica, schoonheid en menselijke waardigheid openbaren.


 

Interesse? Bekijk de inhoud van de Opleiding tot Denkadviseur 2022 van vijf keer twee dagen, de data (startblok: 22 & 23 januari 2022) en de inschrijfmogelijkheden:


“Some Things Cannot Be Taught, But They Can Be Learned.”


11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven